sep

17

Les nuits de Nacre, Tulle (France)

Pictures at an Exhibition

The Russian composer Modest Mussorgsky wrote this elaborate piano suite after visiting an exhibition of several hundred works by his friend and compatriot Viktor Hartmann in the St. Petersburg Academy of Fine Arts. The exhibition was organized in 1874, to commemorate the untimely passing of this painter and architect. Originally written for piano a considerable number of arrangements have been made of it for a variety of ensembles. TOEAC made their own arrangement for two bayans (concert accordions), drawing on both the piano version and Ravel’s orchestration: “We used the score of the former, and were inspired by the colouring and the phrasing from the orchestral version. Playing it on two accordions we can capture the intimacy and detail of subtle portraits and approach the massive sound of an orchestra where needed.”


sep

23

Kultur im Kreis, Gieboldehausen (Germany)

Fairly Tales

Duizend-en-één dromen
Er was eens… 
Een vegetarische wolf, 
die Assepoester naar het bal van de Bergkoning brengt, 
waar Roodkapje de Wolf een dodelijke peer aanbiedt.
Kan Klein Duimpje iedereen op de valreep redden, 
door op naaldhakken met Roodkapje af te rekenen….?
En ze leefden nog lang en gelukkig…?

Met befaamde muzikale sprookjes van E. Grieg, P. Tchaikovski, M. Ravel en A. Wammes.

mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, BNG Cultuurfonds en Janivo Stichting
Volledige agenda

TOEAC.tueel

Stay in touch with Toeac, register now for the Toeac newsletter.
Naam 
E-mailadres 
 
Terugluisteren Koningsdagconcert

Terugluisteren Koningsdagconcert

Voor degenen die het gemist hebben, het optreden van TOEAC met Tom America tijdens het Koningsdagconcert is via onderstaande link terug te beluisteren: 

https://www.youtube.com/watch?v=4rKgNLkuqks

Koningsconcert

Koningsconcert

TOEAC werkte samen met Tom America (performer-componist), van Amsterdam Sinfonietta, het Tim Kliphuis Trio en Jan Willem Rozenboom mee aan het Koningsconcert 2017.  


Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, Hare Majesteit Koningin Máxima en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix waren maandagavond 3 april 2017 aanwezig bij het Koningsdagconcert in Theaters Tilburg.


Het Koningsdagconcert wordt uitgezonden op donderdag 27 april, 21.10 - 21.55 uur op NPO 2.

Het Koningsdagconcert vindt traditiegetrouw plaats in de maand voor Koningsdag. Het initiatief voor het concert werd in 1985 genomen door Koningin Beatrix en Prins Claus. Tot en met 2013 vond het concert plaats op Paleis Noordeinde. Sinds 2014 wordt het concert georganiseerd in de provincie waar de Koninklijke Familie Koningsdag viert. Ieder jaar staat een andere combinatie van ensembles en artiesten centraal, die samen de grenzen tussen verschillende muzikale genres verkennen. Het concert wordt bijgewoond door genodigd publiek.

Kinderconcert 'Fairly Tales' in premiere

Kinderconcert 'Fairly Tales' in premiere

Op 23 januari 2017 ging de kindervoorstelling 'Fairly Tales' in premiere:


Een ongewoon sprookje,

waarin Roodkapje wordt aangevallen door Angry Birds,

en de Kleine Zeemeermin op de vlucht is voor Donkey Kong...

één figuur weet te ontsnappen,

kan hij met de hulp van TOEAC en haar betoverende muziek de sprookjes redden...?


Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Janivo Stichting en BNG Cultuurfonds.

Verhalen vertellen is van alle tijden en alle streken. De sprookjes in dit programma zijn al eeuwen oud, maar inspireren componisten nog steeds tot het componeren van muzikale verhalen. Fairly Tales is een kinderconcert waarin aloude sprookjes, waarvan iedereen het verloop kan dromen, door elkaar gaan lopen met de digitale wereld. Een aantal bekende sprookjes van o.a. Ravel (Ma mere l’oye), Grieg (Peer Gynth) en Tchaikovsky (Notenkrakerssuite) passeren elkaar en het geheel loopt helemaal uit de hand. TOEAC moet met de muziek moet het verhaal tot een goed einde zien te brengen.


Muziek & Spel: TOEAC (Pieternel Berkers en Renée Bekkers)
Regie & Script: Marc Krone
Vormgeving: Sophie van Boven


Recensies 'Moving Rhythms'

Recensies 'Moving Rhythms'

Voor het album 'Moving Rhythms' ontving TOEAC een aantal recensies waaronder in het NRC (Merlijn Kerkhof) en het Eindhovens Dagblad (Frank van den Muijsenberg).


'4 sterren in NRC - TOEAC laat horen hoe veelzijdig het instrument is en hoe rijk de klank kan zijn (...)'


'ED - (...) De Brabantsen hebben een kleurrijk en haast theatraal album gemaakt, waarop de muziek tot leven komt. De accordeons dartelen om elkaar heen, vullen elkaar aan en laten elkaar los. Als in een echte dans.'


Moving Rhythms ontvangt 5 sterren in Dagblad van het Noorden

Moving Rhythms ontvangt 5 sterren in Dagblad van het Noorden

'Het duo TOEAC weet van wanten en ziet kans een arrangement voor piano vierhandig van Igor Stravwinsky's ballet Petroesjka om te zetten in een levendig, over twee accordeons verdeeld geheel. Het muzikale relaas is ronduit enerverend. Er wordt met verve gespeeld, ook met ruimte voor opvallende sfeermomenten. Prachtig.' (Rudolf Nammensma)

Te gast bij Podium Witteman

Te gast bij Podium Witteman

Op 16 oktober j.l. was TOEAC te gast bij bij Podium Witteman (NTR2) vanwege de nieuwe CD 'Moving Rhythms'. Klik op onderstaande link om het terug te kijken.  


https://www.youtube.com/watch?v=7CsyK-FKHXY 

HET IS GELUKT!

HET IS GELUKT!

HET IS GELUKT! Mede dankzij de crowdfundingactie, Stichting SEM, PIGINI en het Prins Bernhard Cultuurfonds, hebben we het geld bij elkaar om nieuwe instrumenten aan te schaffen. Ontzettend veel dank voor de donaties. We kunnen het bijna niet geloven, zo fantastisch! We kunnen er rustig aan gaan wennen, want de bouw van de instrumenten zal nog zo'n half jaar in beslag gaan nemen. Wanneer we de instrumenten hebben opgehaald in Italië, zullen we een presentatie-concert geven voor alle donateurs. Nogmaals ontzettend veel dank, zonder u was dit nooit gelukt!

NRC over Moving Rhythms

NRC over Moving Rhythms

'De accordeon, een rijk en veelzijdig instrument'. 
De accordeon is weer hot. Door ambassadeurs als Marieke Grotenhuis en Vincent van Amsterdam, die dit jaar de Dutch Classical Talent Award won, is het instrument weer zichtbaar op de Nederlandse klassieke podia. Ook het in Kopenhagen opgeleide accordeonduo TOEAC, bestaande uit Pieternel Berkers en Renée Bekkers, laten horen hoe veelzijdig het instrument is en hoe rijk de klank kan zijn....'
TOEAC stijgt tot grote hoogte

TOEAC stijgt tot grote hoogte

Op 21 september 2016 lanceerde TOEAC het nieuwe album 'Moving Rhythms' vanuit een luchtballon. Na een kort uitzwaaimoment in een weiland in de omgeving gingen Renée Bekkers en Pieternel Berkers al spelend de lucht in. Een paar stevige speakers aan boord zorgden er voor dat onder meer de Petrushka van Stravinsky aan de grond goed hoorbaar was. “We voeren op zo’n 250 meter hoogte en zagen niet alleen zwaaiende mensen, ook de koeien reageerden”, vertelt Renée. “Afgezien van een nogal natte en onstuimige landing verliep de vaart vlekkeloos. Ik had dit voor geen goud willen missen.”

Onder meer de componisten Gerard Beljon en Benjamin de Murashkin, zij schreven werken voor de cd, waren bij de opstijgceremonie aanwezig. Floris Kortie ging mee de lucht in, met camera. In de loop van oktober doet hij verslag in Podium Witteman.

Photo credits: Wout Vuik 


Crowdfunding Nova's voor TOEAC: inmiddels 75% van het bedrag binnen!

Crowdfunding Nova's voor TOEAC: inmiddels 75% van het bedrag binnen!

Het gaat de goede kant op met de crowdfundingsactie voor nieuwe instrumenten voor TOEAC. Wie helpt er mee en steunt ons in de aanschaf van nieuwe instrumenten? Als tegenprestatie ontvang je o.a. onze nieuwste CD die eind september uit komt (met tango's & Petrushka). Ga om te doneren naar: 

https://www.voordekunst.nl/projecten/4791-novas-voor-toeac-1