okt

27

20:15

Theater de Kunstgreep, Oostzaan

Bloedkoraal

Klik op 'website' rechtsboven voor tickets. 

Ga naar programma's voor meer informatie 

nov

02

20:15

Theater Cultura, Ede

Bloedkoraal

Klik op 'website' rechtsboven voor tickets. 

Ga naar programma's voor meer informatie 

Volledige agenda

TOEAC.tueel

Stay in touch with Toeac, register now for the Toeac newsletter.
Naam 
E-mailadres 
 
BLOEDKORAAL

BLOEDKORAAL

Over het zoete gif dat liefdesverdriet heet.


In het najaar 2023 in de Nederlandse theaters


Ga naar de agenda voor de volledige speellijst. 

‘Peer Wittenbols is één van ’s lands beste toneel- schrijvers’ — Cultureel Persbureau

Tuur, een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het zieken- huispersoneel vecht voor zijn leven, wordt hij terug- geslingerd in de tijd. Naar zijn jonge jaren, waarin hij
een amour fou beleefde met Meie. Een intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Maar het noodlot sloeg genadeloos toe. Meie stierf in Tuurs armen. Nu daalt Tuur af naar de Onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, besluit hij haar tegen de regels in mee terug naar huis te nemen.

Bloedkoraal werd in coronatijd al omarmd door publiek en pers. De Theaterkrant noemde het ‘heerlijk zinnelijk muziektheater’ en schreef: ‘Jack Wouterse en TOEAC zuigen het publiek de gulzige diepte in, op stuwende, kreunende en pompende composities van Anthony Fiumara (en een vleugje Bach).’ Over de eigenzinnige bewerking van de klassieke mythe over Orpheus en Euridice: ‘Op het ritme van boze kusjes en zachte scheld- partijen daal je langzaam af in een sterfput van veel te korte levens en liefdes. Om toch ook daar iets van zoete schoonheid te mogen proeven. En te ontdekken hoe je het kunt proberen: onderhandelen met de dood.’

Concept & muziek TOEAC (Pieternel Berkers en Renée Bekkers)
Spel Jack Wouterse

Regie en dramaturgie Ria Marks Tekst Peer Wittenbols Compositie Anthony Fiumara

Decor, scenografie Catherina Scholten | kostuums Bernadette Corstens | verkoop Alles voor de Kunsten | lichtontwerp Stefan Dijkman | techniek Jouke Seisveld campagnebeeld Bowie Verschuuren | grafisch ontwerp en publiciteit Green Room Creatives

Mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten en NORMA

Nordic Reflections

Nordic Reflections

Een verzameling werken van Scandinavische komaf, waarin TOEAC het accordeon in een breed spectrum presenteert.Ga naar de agenda voor de volledige speellijst. 

Het programma is een eerbetoon aan het repertoire van Scandinavië, waar Pieternel en Renée van 2009-2014 hun studie volgden. In dit programma presenteert TOEAC voor het eerst hun eigen compositorische en improviserende werk. Het repertoire, in combinatie met werken van J.S. Bach, viert hun tijd rondom Kopenhagen en nieuwe ontwikkelingen daarbuiten. Het omarmt meerdere genres en geeft naast een reflectie op de studietijd een frisse blik op de toekomst.

TOEAC op Instagram!

TOEAC op Instagram!

Je kunt ons vinden onder 'TOEAC _accordionduo'

Verlof Pieternel

Verlof Pieternel

Wegens het zwangerschapsverlof van Pieternel, staan er geen concerten van TOEAC in de winter gepland. We zien u graag vanaf de lente weer tijdens één van onze concerten!
Herneming Bloedkoraal

Herneming Bloedkoraal

Bloedkoraal wordt vanaf eind maart hernomen in o.a. Theater a/h Spui Den Haag, Het Speelhuis Helmond, Domanikerk Venlo, Beauforthuis Austerlitz etc. Check de agenda voor de volledige speellijst

Release Ben By Bach

Release Ben By Bach

De nieuwste CD Ben By Bach komt binnenkort uit. Aanjager voor de cd is het meesterwerk ‘Passacaglia en Fuga’ van JS Bach. Een werk dat TOEAC al jaren met zich meedraagt en vervlochten is met talloze dierbare herinnerin- gen. Als trouwe compagnon op concertreizen wereldwijd, tijdens de toelating voor de fel- begeerde Solistenklas in Kopenhagen.

Het modern accordeon ontwikkelde zich zo'n tweehonderd jaar na het overlijden van Jo- hann Sebastian Bach, maar het instrument leent zich perfect voor zijn composities. Op hun vierde album, BEN BY BACH, presenteert TOEAC twee van zijn werken; de Pas- sacaglia en Fuga in c klein (BWV 582) en het Brandenburg Concerto nr. 3 in G groot (BWV 1048). Tussen deze twee werken in klinkt Suite Dreams, een nieuw werk van Ben- jamin de Murashkin. Een eigentijdse Suite geïnspireerd op de originele barokke vorm door deze muzikale duizendpoot met wie TOEAC langs meerdere composities, een gedeelde studententijd in Kopenhagen en andere avonturen een warme vriendschap opbouwde.

Bloedkoraal speellijst

Bloedkoraal speellijst

BLOEDKORAAL

Een eigenzinnige versie van de Orpheusmythe met Jack Wouterse en het accordeonduo TOEAC.

Klik op agenda voor de speellijst

Concerten Ben bij Bach: we mogen weer!

Concerten Ben bij Bach: we mogen weer!

Check onze agenda voor meer informatie

CD-opname Ben bij Bach

CD-opname Ben bij Bach

In respectievelijk mei en juli zal TOEAC een nieuwe CD opnemen met de Passacaglia en Fuga in Cm en Brandenburg Concerto nr. 3 van J.S. Bach en het nieuwe werk Suite Dreams van Benjamin de Murashkin. Meer info volgt. 

Bloedkoraal (premiere: 06-11-2021)

Bloedkoraal (premiere: 06-11-2021)

Een nieuwe muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC, geïnspireerd op het eeuwenoude verhaal van Orpheus en Euridice (premiere 06-11-2021 op November Music)


Tuur (Jack Wouterse), een man in de herfst van zijn leven, wordt met loeiende sirenes naar de IC gebracht. Terwijl het ziekenhuispersoneel vecht voor zijn leven, wordt Tuur teruggeslingerd in de tijd, naar zijn jaren als jonge vent. De tijd waarin hij een amour fou beleefde met Meie. Het was een korte maar intens gelukkige periode vol liefde, drank en eindeloze vrijpartijen. Ze wisten het destijds zeker: zij zouden samen honderd worden. Maar toen sloeg het noodlot genadeloos toe. Meie sterft in Tuurs armen. De beoogde trouwdatum werd haar sterfdag.


Nu Tuur veertig jaar later zelf balanceert tussen leven en dood, daalt hij af naar de Onderwereld om zijn betreurde geliefde te zoeken. Als hij haar vindt, besluit hij haar tegen de regels in mee naar huis te nemen. Om dat voor elkaar te krijgen zullen Tuur en Meie een onmogelijke opdracht moeten uitvoeren.


Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kickstart Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten en BNG Cultuurfonds.


Bloedkoraal is muziektheater over het dodelijk gif dat liefdesverdriet heet. Maar het is ook een troostrijk verhaal over de kunst van het ongelukkig zijn. Ook voor wie niet bekend is met de mythe van Orpheus en Euridice zal deze voorstelling een ontluisterende en ontroerende liefdestragedie zijn.


De accordeons van TOEAC, de muziek van Anthony Fiumara (en een vleugje Bach), de tekst van Peer Wittenbols en de regie hebben een gelijkwaardig aandeel in de voorstelling, ze gaan met elkaar een spannende interactie aan. Ria Marks: “Met de fysieke inspanningen van TOEAC om kreunende, snerpende, vileine maar ook melodieuze geluiden uit de accordeons te halen, profileert het duo zich op een organische manier als acterende musici.”


Reneé Bekkers en Pieternel Berkers vormen sinds 2002 het accordeonduo TOEAC. TOEAC behaalde prijzen op internationale muziekfestivals en geeft concerten in binnen- en buitenland. Bekkers & Berkers werken o.a. samen met schrijvers, beeldend kunstenaars, documentaristen en dansers. Het duo produceerde zelf de voorstellingen TOEAC Pictures, Moving Rhtyhms, Pas de Deux, Fairly Tales en De Paraplu.

 

Jack Wouterse begon als clown in het circus van Sjoukje Dijkstra. Via regisseur Johan Doesburg kwam hij in het theater terecht en vanaf 1999 tot 2017 was hij te zien bij het Ro-Theater in onder andere De Zere Neus van Bergerac en de theaterhits Walden en ZIN met Arjan Ederveen. Hij speelde in tal van films waaronder de klassiekers Lang Leve De Koningin en Suzy Q waar hij een Gouden Kalf voor kreeg. Bovendien is Jack een graag geziene gast in populaire tv-series als Dokter Tinus en Baantjer.


CREDITS: concept, muziek Pieternel Berkers, Renée Bekkers spel Jack Wouterse regie, dramaturgie Ria Marks tekst Peer Wittenbols compositie Anthony Fiumara decor, scenografie Catherina Scholten


Mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds, Kickstart Cultuurfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunsten en BNG Cultuurfonds.